1970
1970 was het jaar waarin alles voor ons clubje begon. Het speelde zich allemaal nog af in een pitoresk kerkje gevuld met nostalgische herinneringen. In deze idylische omgeving kwamen onze artistieke talenten naar boven "borrelen" om zo generaties na ons te inspireren.
1972
De jaren verstreken, het enthousiasme groeide evenals het ledental. 
Na Camping Duinlust
Nadat het koor ca. 2 jaar had gerepeteerd op Camping Duinlust bij Joop van de Linde werd in de Kinkenpolder een nieuwe repetitieruimte gevonden.
Els in Marienkroon
Els van Beers solo optreden met gitaar tijdens een viering in de Adbij van Nieuwkuijk "Marienkroon" 1971.
Historie leidt tot knaller van jubileumjaar La Jeunesse!
  
Veertig jaar terug stond het koor nog letterlijk in de kinderschoenen. Anno 2010 is La Jeunesse een feit en begrip in Kaatsheuvel. Iedereen weet dat het om een koor gaat, iedereen weet dat het repertoire inmiddels uit een uitgebreid pakket bestaat. Maar welke rol heeft de historie van de vereniging gespeeld in hun ontwikkeling?
 
Door Maarten Liebregts
 
Leden van het eerste uur
Mirjam Smits, Albert Smits en Els Dingemans zijn in één naam te noemen met La Jeunesse. Sinds 15 mei 1970 zijn zij betrokken met optredens en zang van het koor. Van kerkdiensten tot festivals. En vanuit de St. Jozefkerk is het allemaal begonnen…
 
“Dankzij pastoor Simkens om precies te zijn,” legt Albert uit. “Wij zaten met wat jongeren destijds in een kerkelijk groepje. We bespraken zaken als het geloof, kerkdiensten en rituelen. De pastoor stond open voor nieuwe vormen van zingeving en gaf ons de opdracht om muziek in het kerkelijke te brengen.”
 
Pastoor Simkens kende de dirigent van het Eerste Kaatsheuvels Jeugdkoor: Joop van der Linden. Hij nam de jongeren op sleeptouw en leerde hen wat liederen voor de dienst. “En dat terwijl het in eerste instantie niet de bedoeling was dat het groepje zélf gingen zingen,” vult Els aan, die in haar jeugd al zangervaring opdeed.
 
Formatie en zang tijdens diensten
Na wat repetities met het St. Jozefgroepje, aangevuld met de oudste leden van het Kaatsheuvels Jeugdkoor, vond snel de eerste zangdienst plaats. La Jeunesse was een feit. De jonge groep voegde begin jaren ’70 iets toe aan de liturgische diensten in de St. Jozef. “We zongen met regelmaat in de kerk. Dankzij positieve reacties en de inzet van zowel de pastoor als van Van der Linden, wilden we meer.”
 
In de eerste twintig jaar van het bestaan hield La Jeunesse het bij uitstapjes naar bejaardenhuizen in de omgeving en wat optredens waarbij het koor gevraagd werd. Pas later vond de ommezwaai plaats, waarbij een breder muzikaal publiek aangesproken werd.
 
Verandering repertoire
“Het moeten de jaren ’80, begin jaren ’90 zijn geweest waarbij we naast gospel en liturgische muziek ook popmuziek ontdekten als koor. Een nieuwe dirigente zorgde destijds voor een frisse wind. Arianne Simons bracht ons een stapje verder en gaf ons de flair die we anno 2010 nog steeds hebben,” vertelt Els. Die uitbreiding in genres zorgde voor optredens buiten de kerk en de provincies, op korenfestivals bijvoorbeeld.
 
Naast solonummers moest pop, klassiek en soul passen in een harmonische zanggroep. Selecties van liedjes, wat tegenwoordig door een commissie uitgevoerd wordt, leidden tot koorversies van Listen to the Music (Doobie Brothers) en nummers van bijvoorbeeld U2. Van klassiek, gospel en rock tot contemporain: La Jeunesse bestudeert de arrangementen, bewerkt de liedjes en close harmony ontstaat. Tegenwoordig is Simon de Jong de vaste dirigent en Annette Veltkamp de begeleidend toetseniste.
 
Een hechte groep
La Jeunesse heeft altijd tussen de 30 en 45 leden gehad. Naast zang heeft het koor ook toneelstukken opgevoerd. Avondvullende shows waarbij zowel gezongen als geacteerd werd horen weliswaar tot het roemruchte verleden, maar de herinnering blijft. “Zelfs herinneringen aan repetitieruimtes. We hebben er wel enkele gehad hoor. Denk aan Duinlust, de Kinkepolder, het gebouw van de KWJ, de Bosvaert en nu de Gildenbond,” voegt Mieke Aussems toe, die ook al meer dan twintig jaar aan het koor verbonden is.
 
Bij vrienden en sponsoren is het bekend dat La Jeunesse een groep koorleden is die elkaar niet alleen muzikaal ondersteunen. Een hechte club, mensen die al jaren de vereniging trouw zijn, samen weekendjes weg: “Dat vinden we leuk en we genieten er uiteraard van! We hebben op campings gestaan, op vakantieparken. Met een flinke groep zorgt dat voor hilariteit en humor. We vinden overigens ook steun bij elkaar als we een bittere pil moeten slikken.”
 
Een van de hoogtepunten? “Dat moet de gospeldienst zijn geweest in de kerk aan de Berndijk, ergens halverwege jaren ’90. Mensen die daar toen bij waren, als trouwe kerkganger of als muziekliefhebber, praten daar nu nog over. Op straat, in de kennissenkring: we horen het nog regelmatig,” vertellen Els en Albert.
 
Of het hierbij blijft? “We zullen ons altijd blijven ontwikkelen. Ook na veertig jaar. Zo zoeken we bijvoorbeeld nog tenoren en sopranen, die ons team moeten versterken. Daarmee hopen we op vele festivals weer een goede set te kunnen brengen.”
 
Recentelijk
La Jeunesse kennen we het laatste decennium ook van het grote multimuzikale evenement Night of Harmony: een concertreeks van twee avonden waarbij rock, klassiek, pop en soul elkaar ontmoeten. Harmonie Kaatsheuvel en het koor horen tot de vaste set van ‘The Night’, waarin veel ruimte is voor regionaal zangtalent, muzikanten en gastoptredens van bekendheden.
 
45 jaar
La Jeunesse bestaat in 2015 vijenveertig jaar. Dat wil het koor met het publiek delen op 16 en 17 oktober 2015 met een spetterend jubileumconcert! 
 
La Jeunesse repeteert in de Gildenbond op donderdagavond (20.00-22.00 uur).
ontwerp en realisatie door Enviro Consult - Web Solutions